Biserica Ortodoxa Romana
Biserica Ortodoxa Romana este Biserica de origine apostolica, intemeiata prin lucrarea misionara a Sfantului Apostol Andrei care a predicat cuvantul Evangheliei si in fosta provincie romana Scythia Minor, teritoriul dintre Dunare si vestul Marii Negre, Dobrogea de astazi (Sud-Estul Romaniei).
La 25 aprilie 1885, Biserica Ortodoxa Romana a devenit autocefala (de sine statatoare), iar la 25 februarie 1925 a fost ridicata la rangul de Patriarhie, fiind in comuniune dogmatica, liturgica si canonica cu celelalte Biserici Ortodoxe Surori.
Potrivit ultimului recensamant (2002), 86.7% din cei 21.794.793 de locuitori ai Romaniei s-au declarat crestini ortodocsi.
1. Organizare
Biserica Ortodoxa Romana este organizata ca Patriarhie si cuprinde:
- in tara: 6 Mitropolii, impartite in Arhiepiscopii si Episcopii, cu un total de 13.527 parohii si filii, deservite de 14.513 preoti si diaconi, ce slujesc in 15.218 lacasuri de cult;
- pentru romanii ortodocsi din diaspora exista 3 Mitropolii (constituite din 3 Arhiepiscopii si 6 Episcopii) in Europa; o Arhiepiscopie pe continentul american si o Episcopie a Australiei si Noii Zeelande.
A) Organizare centrala
Cea mai inalta autoritate a Bisericii Ortodoxe Romane in toate domeniile ei de activitate este Sfantul Sinod, format din Patriarh, ca presedinte, si din toti mitropolitii, arhiepiscopii, episcopii eparhioti, episcopii vicari-patriarhali, episcopii-vicari si arhiereii-vicari in functiune.
Organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru toate problemele administrative, sociale, culturale, economice si patrimoniale este Adunarea Nationala Bisericeasca, formata din cate trei reprezentanti ai fiecarei eparhii (un cleric si doi laici), desemnati de adunarile eparhiale respective pe termen de patru ani. Membrii Sfantului Sinod participa cu vot deliberativ la lucrarile Adunarii Nationale Bisericesti.
Organismul central executiv al Sfantului Sinod si al Adunarii Nationale Bisericesti este Consiliul National Bisericesc, alcatuit din doisprezece membri ai Adunarii Nationale Bisericesti (cate un cleric si cate un laic reprezentand fiecare mitropolie din tara, desemnati pe o perioada de patru ani). Membrii Sfantului Sinod pot participa cu vot deliberativ la sedintele Consiliului National Bisericesc.
Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane este Preafericitul Patriarh DANIEL, ales la data de 12 septembrie 2007 si intronizat ca cel de-al VI-lea Patriarh al Romaniei la data de 30 septembrie 2007.
B) Organizare locala
Unitatile componente ale Bisericii Ortodoxe Romane sunt:
- parohia;
- manastirea;
- protopopiatul;
- vicariatul;
- eparhia (arhiepiscopia si episcopia);
- mitropolia.
2. Viata monahala
Biserica Ortodoxa Romana are 637 de manastiri si schituri, cu peste 8.000 de monahi si monahii.
3. Invatamantul teologic
Biserica Ortodoxa Romana dispune de:
- 33 de Seminarii Teologice liceale;
- 11 Facultati de Teologie si 4 departamente de teologie, incluse in cadrul altor facultati, care fac parte din invatamantul superior de stat, avand inscrisi 9.365 de studenti, la mai multe specializari.
Peste 10.000 de cadre didactice predau religia in scolile publice.
4. Asistenta religioasa
Pe langa activitatea curenta din parohii, asistenta religioasa este asigurata si in:
- armata, jandarmerie si penitenciare, de catre 143 de preoti;
- spitale, centre sociale si unitati de invatamant, de catre 364 de preoti.
5. Asistenta sociala
Institutii sociale aflate sub directa indrumare a Bisericii Ortodoxe Romane:
- 121 de centre pentru copii;
- 35 de centre pentru varstnici;
- 106 cantine sociale si brutarii;
- 52 de centre de diagnostic si tratament, cabinete medicale si farmacii sociale;
- 23 de centre de consiliere si asistenta a familiilor in dificultate;
- 2 centre pentru victimele traficului de fiinte umane.
Biserica Ortodoxa Romana asigura asistenta sociala permanenta pentru aproximativ 270.000 de persoane.
In situatii de calamitati naturale, Biserica Ortodoxa Romana desfasoara campanii umanitare la nivel national, pentru sprijinul imediat al celor afectati. De asemenea, in parteneriat cu autoritatile centrale si locale si cu organizatii non-guvernamentale, atat interne, cat si internationale, Biserica Ortodoxa Romana este implicata in derularea unor programe nationale privind:
- combaterea violentei domestice;
- prevenirea traficului de persoane;
- prevenirea consumului de droguri;
- prevenirea raspandirii HIV-SIDA;
- integrarea si incluziunea sociala a categoriilor defavorizate (persoane cu disabilitati, someri s.a.).
6. Institutii bisericesti cu scop misionar
In Biserica Ortodoxa Romana functioneaza:
- Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane
- Institutii media la nivelul Patriarhiei Romane si al eparhiilor;
Din initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la data de 27 octombrie 2007, a luat fiinta „Centrul de Presa BASILICA” al Patriarhiei Romane, din care fac parte:
- postul de radio TRINITAS;
- postul de televiziune TRINITAS TV;
- publicatiile: Ziarul Lumina, Lumina de duminica si Vestitorul Ortodoxiei;
- Agentia de stiri BASILICA si Biroul de Presa si Comunicatii al Patriarhiei Romane.
7. Relatii bisericesti si interreligioase
Biserica Ortodoxa Romana este membra a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din 1961 si membra a Conferintei Bisericilor Europene (KEK) din 1964. Ea participa, impreuna cu celelalte Biserici Ortodoxe, la dialogurile teologice internationale cu Biserica Romano Catolica, Bisericile Protestante, Biserica Anglicana etc.
Biserica Ortodoxa Romana are un Birou de Reprezentare pe langa Uniunea Europeana si celelalte institutii politice europene, la Bruxelles.
8. Colectii muzeale pentru conservarea cartilor vechi si a obiectelor religioase
In cadrul Bisericii Ortodoxe Romane functioneaza 275 de muzee si colectii muzeale, precum si 42 de centre zonale de depozitare.
Sursa: www.patriarhia.ro