Cultura vitei-de-vie
Ce trebuie sa cunoasca cultivatorii de vita de vie?
Romania este o tara cu traditie in viticultura, tara noastra ocupand in Europa locul 5, dupa suprafata agricola si locul 6, dupa productia de struguri si vin.
In Uniunea Europeana productia de vin, plantarile de vita de vie si defrisarile sunt strict controlate, iar piata vinului este reglementata unitar.
De aceea, odata cu intrarea noastra in Uniunea Europeana va trebui sa ne adaptam si sa respectam noile reguli.
In urma procesului de negociere cu Uniunea Europeana, Romania a obtinut recunoasterea intregii
suprafete plantate cu vie (inclusa in Registrul Viticol in anul 2006) si drepturi de replantare pentru
soiurile hibride interzise in UE- pe o suprafata de 30.000 ha.
Unele studii realizate in UE au relevat faptul ca vinul obtinut din hibrizi este slab calitativ si afecteaza
sanatatea consumatorilor.
Ca urmare, infiintarea plantatiilor de vita de vie in suprafata mai mare de 0,1 ha se face numai cu
soiuri recomandate si autorizate, in limita dreptului de plantare de rezerva existenta la nivel de
comuna si numai in urma aprobarii cererii de acordare a unui drept de plantare (cerere depusa la
Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala - DADR).
De altfel, incepand cu 2003, dupa aprobarea modelului Registrului plantatiilor viticole, fiecare persoana, fizica sau juridica, detinatoare a unei suprafete mai mari de 0,1 ha (100 mp) de vie are obligatie de a se adresa DADR pentru a intocmi cate o declaratie de sortiment viticol.
Ce soiuri de vita de vie se vor putea folosi?
Incepand cu anul 2007 vor putea fi comercializate doar vinurile obtinute din soiuri nobile. Pana la finele anului 2014, soiurile hibride, interzise in UE si plantate in prezent in Romania pe 30.000 ha, vor trebui defrisate si inlocuite cu vite nobile. Aceasta este perioada de tranzitie obtinuta de Romania in negocierile cu UE. Cultivatorii de capsunica si zaibar pot fi linistiti: viile hibride plantate pe suprafete mai mici de 0,1 ha nu trebuie inlocuite, daca vinul se produce pentru consum familial si nu este destinat comercializarii.
Soiurile de vita aflate in prezent in cultura se clasifica in urmatoarele grupe:
- recomandate – cele care valorifica cel mai bine conditiile de mediu, calitate si productivitate-;
acestea sunt avizate cu precadere la replantare si la extinderea plantatiilor
- autorizate - cele care au un potentialul sub al celor recomandate, dar care pot fi extinse
complementar, alaturi de cele recomandate
- autorizate temporar – cele aflate in cultura, dar care se comporta mai putin satisfacator sau
nesatisfacator, fata de soiurile recomandate sau autorizate; acestea nu pot fi folosite in noile
plantatii
- interzise – hibrizii direct producatori – HDP- , care prin insusirile lor biologice sau tehnologice,
influenteaza negativ calitatea produselor viti-vinicole.
Suprafetele plantate cu soiuri interzise, respectiv – HDP (soiurile Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton, Hebermont), situate in arealele viticole si in extravilanul localitatilor din afara arealelor viticole, se supun defrisarii pana la 31 decembrie 2014, dupa un grafic bine stabilit, urmand a fi replantate cu soiuri nobile recomandate si autorizate. Programele de sprijinire de reinfiintare a plantatiilor sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Important!
Infiintarea plantatiilor de vita de vie in suprafata de peste 0,1 ha de agent economic sau familie,
precum si extinderea acestora peste aceasta suprafata se fac numai cu soiuri recomandate si autorizate.
Pentru suprafetele plantate cu hibrizi direct producatori situate in arealele viticole delimitate, MAPDR a adoptat cadrul legal care prevede posibilitatea de a pune gratuit la dispozitia producatorilor viticoli materialul saditor din soiuri recomandate si autorizate pentru replantare.
Subventii de stat
In 2006, de la bugetul de stat, pentru infiintarea plantatiilor viticole, cu soiuri nobile pentru
struguri de masa si de vin, admise in cultura se acorda sprijin financiar de de 5.540 RON/ha.
Ce trebuie sa mai retina producatorii de struguri si vin?
‚àö - pentru infiintarea unei plantatii in suprafata mai mare de 3 ha este necesara prezentarea de catre solicitant a unui proiect de infiintare a plantatiei, avizat de statiunea de cercetari vitivinicole din zona.
‚àö - detinatorii unei suprafete mai mari de 0,5 ha de familie trebuie sa intocmeasca anual o declaratie de recolta si productie, (dupa caz) pana la 15 decembrie si o declaratie de stocuri, pana la 15 august, ambele depuse atat la primaria comunei pe raza careia se afla plantatia, cat si la DADR judeteana,
‚àö - plantarea hibrizilor interspecifici cu rezistenta relativa la boli, pe o suprafata de cel mult 0,1 ha de familie poate fi facuta numai in intravilanul localitatilor situate in afara arealelor viticole si numai pentru asigurarea consumului familial
‚àö - defrisarea plantatiilor de vita de vie cu o suprafata mai mare de 0,1 ha de agent economic sau familie se face pe baza unei autorizatii vizate de DADR.
‚àö - pentru defrisarea (abandonul definitiv) al suprafetelor cu hibrizi direct producatori interzisi se acorda prime de abandon
‚àö - drepturile de replantare (pe cele 30.000 ha) pot fi folosite doar pana la 31 decembrie 2014- data limita pentru perioada de tranzitie de 8 ani, negociata de Romania.
‚àö - restructurarea plantatiilor viticole, respectiv ameliorarea tehnologiei de cultura de vita de vie se face prin:
- marirea distantelor de plantare intre randuri
- inlocuirea mijloacelor de sustinere a plantatiilor viticole (sarme, spalieri)uzate si dublarea sarmelor
de sustinere a lastarilor vitei de vie
- ridicarea scaunului butucului pentru cultura vitei de vie pe tulpina semiinalta sau inalta
- imbunatatirea densitatii initiale a butucilor din plantatiile viticoleprin plantarea de vite altoite in
goluri
‚àö - reconversia soiurilor de vita se face prin :
- defrisare/replantare
- supraaltoire cu un alt soi de struguri de vin
‚àö - nerespectarea prevederilor legii 244/2002 (legea vinului) are drept consecinta, pe langa sanctionarea cu amenda contraventionala si defrisarea plantatiei
‚àö - vinurile din hibrizi direct producatori sau de hibrizi interspecifici sunt destinate numai consumului
familial, fiind interzise la comercializare
‚àö - transportul de vinuri nobile, pentru cantitati mai mari de 60 litri, sa face in baza unui document de insotire, vizat de inspectia vitivinicola teritoriala
‚àö - statul sprijina infiintarea organizatiilor de producatori si a filierelor pe produs prin legi speciale
Ce trebuie sa stie producatorii de tuica?
* se va putea produce tuica acasa si dupa aderarea la Uniunea Europeana, in urmatoarele conditii :
- micii producatori trebuie sa se inregistreze legal si sa indeplineasca standardele minime de igiena si
de protectie a consumatorilor prevazute de lege
- pentru a putea produce si comercializa, micul producator se poate inregistra, avand la dispozitie
urmatoarele optiuni: persoana fizica autorizata, asociatie familiala, societate comerciala
- pentru produsele alcolice destinate vanzarii, normele de igiena si protectie a sanatatii
consumatorilor sunt verificate de o autoritate competenta, care elibereaza si autorizatia de productie
- pentru producerea a maxim 50 litri anual, numai pentru consumul propriu, nu se vor plati
taxe suplimentare la stat
- alcoolul destinat comercializarii va fi supus accizelor