Polina Gheorghe
Polina Gheorghe este redactor muzical la Radio Antena Satelor si reprezinta zona folclorica a Teleormanului. Cele mai frumoase amintiri ale ei sunt legate de sat, de cantecele frumoase ale mamei, de baladele tatei si ale bunicii, de plimbatul prin padure si adunatul macilor din lanurile de grau, si poate de aceea a ramas puternic marcata de frumusetea si curatenia vietii de la tara.
Polina Gheorghe crede ca trebuie sa te nasti cu cantecul, iar pe ce ti-a dat Dumnezeu, tu trebuie sa cladesti. Polina este o luptatoare care a primit, ca dar de la Divinitate, o puternica dorinta de a intelege lumea. Drumul artistic al Polinei nu a fost usor, dar este convinsa ca numai asa poti sa lasi urme adanci pe pamant.
Polina Gheorghe s-a nascut in comuna Raca, din judetul Arges, intr-o zona folclorica de interferenta cu Teleormanul.
Polina este indragostita de cantecul popular, a ascultat multa muzica veche si a avut prilejul sa asculte rapsozi populari din zona de bastina. Astfel, si-a slefuit stilul si propriul repertoriu.
Polina a invatat sa cante de la parinti, mari iubitori de cantece vechi si balade. In copilarie canta in timp ce pazea oile pe valea de langa casa. Abia mai tarziu a inceput sa cante cu adevarat, participand la renumitele spectacole CANTAREA ROMANIEI, unde a luat si cateva premii.
Studiile le-a facut in Bucuresti, gimnaziul si liceul. A urmat, apoi, cursurile Scolii Populare de Arta, pe care a absolvit-o in 1986, la clasa profesoarei Maria Vladescu. Dupa absolvire a inceput sa colaboreze cu Ansamblul de amatori Plai Romanesc, al Casei de Cultura Nicolae Balcescu. Cu acest ansamblu a facut o serie intreaga de turnee prin tara.
In anul 1990, Polina Gheorghe a fost remarcata de profesor universitar Emilia Comisel, care a recomandat-o ca fiind un real talent. Un alt om care a indrumat-o pe Polina, in ale cantecului, este profesorul Dumitru Vasilescu Liman, cu care si astazi se consulta si de la care a invatat ca FOLCORUL ESTE O FORMA DE ERUDITIE.
Primele inregistrari radio le-a realizat in anul 1991, sub bagheta maestrului Marius Olmazu. Au urmat inregistrari cu reputatul dirijor Paraschiv Oprea si violonistul Mihai Stoicescu.
De la bunica ei, Polina a invatat o balada despre Constantin Brancoveanu. A cantat aceasta balada in FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCOR din Giurgiu, unde a obtinut locul intai pentru cea mai buna interpretare a unei balade. A participat, de asemenea, la numeroase festivaluri de folclor, unde a obtinut aprecierea pozitiva a juriului: TOPUL TINERILOR INTERPRETI organizat de Radiodifuziunea Romana, MUGUREL DE CANTEC ROMANESC din Bucuresti, FESTIVALUL PASTORESC de la Targoviste, LA PORTILE DORULUI din Faget, AURELIA FATU RADUTU din Herculane, FLOARE DE COLT din Rucar, festivalurile de folclor din Reghin si din Resita, FESTIVALUL MARIA TANASE din Craiova, FESTIVALUL MARIA LATARETU din Targu Jiu si multe altele.
Polina a particpat si la numeroase concerte de muzica populara sustinute de Radio Antena Satelor, unde a fost premiata alaturi de mari interpreti ai cantecului popular. De asemenea, Polina este invitata frecvent in cadrul unor emisiuni televizate cu profil folcloric.
Este absolventa a Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti si in prezent isi desavarseste studiile universitare muzicale.
Polina este redactor muzical la Radio Antena Satelor si considera ca slujeste pe cale jurnalistica folclorul, cu daruirea profesionalismului. Prin muzica, Polina vremuieste vremea, adunand in manunchi melodii de mare frumusete. Pentru ea folclorul va ramane mereu o parte a identitatii noastre nationale, precum limba, portul sau credinta.