1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Constantin Enceanu

PDFImprimareEmail

O voce inconfundabila, un simbol al muzicii populare oltenesti cu un adevarat simt al slagarului, Constantin Enceanu cucereste auditoriul, avand grija mereu ca valoarea sa nu fie umbrita de prea multe concesii; veti constata ascultand, sunt si melodii care vor face deliciul ascultatorilor in "emisiunile cu muzica la cerere" dar mai ales acele piese de referinta, care l-au situat pe primele locuri in concursurile de gen, piese care-l recomanda ca pastrator al stilului specific de interpretare din Romanati.

Autobiografie
     
      Nascut la 16 februarie 1964,intr-un sat din sudul Romanatiului, undeva aproape de Dunare, satul Visina Noua, fiul lui Gheorghe si Floarea. Mama, nascuta in Vadastrita-Olt,a avut acest talent,cantand pe la serbarile din satul natal in vremea copilariei sale;parintii nu au lasat-o insa sa plece la Bucuresti pe vremea aceea,din dorinta de a nu-si pierde una din cele trei fiice. Se pare ca dorinta dumneaei a transmis-o fiului sau care urma sa vina pe lume la data mai sus mentionata.

      "Cred ca m-am nascut cu acest dar. Am cantat de cand ma stiu. In clasele primare eram nelipsit de la serbarile organizate de scoala. Am participat la Cantarea Romaniei,castigand in clasa a VIII-a premiul al trei-lea pe tara.

      Cand eram in clasa I, doamna invatatoare ne-a dat o testare in care ne-a intrebat la unul din subiecte ce vrem sa ne facem in viata. Eu i-am raspuns ca doresc sa ajung cantaret de muzica populara. Surprinderea si cuvintele ‚Äúdoar tiganii devin cantareti" nu m-au descurajat, dimpotriva, m-au impulsionat sa-i demonstrez ca si romanii putem face asa ceva si chiar foarte bine. Deci ideea de a ma face cantaret de muzica populara a fost in mine de mic copil.

      Am plecat la liceu incepand cu anul 1978. In perioada liceului (Liceul Energetic Craiova ), am absolvit cursurile Scolii Populare de Arta din Craiova , clasa doamnei Paula Dogaroiu,o profesoara cu experienta in domeniu si cea mai recunoscuta privind indrumarea si formarea de noi talente in muzica populara la noi in Dolj.

      In perioada 1985-1991 am participat la 19 concursuri si festivaluri din tara unde am castigat la toate cate un premiu mai mic sau mai mare, culminand cu 1991 si 1992 cand am castigat:

      -in 1991-Corabia de aur premiul I
      -in 1991-festivalul Maria Tanase- Craiova premiul I
      -in 1992- ‚ÄúTopul anului 1991‚Äù-concurs organizat de Radio Televiziunea Romana

      Am castigat in luna noiembrie 1991, topul lunii respective,iar in februarie 1992 a avut loc finala ,participand castigatorii din fiecare luna a anului 1991,eu castigand finala mare - topul anului 1991 premiul juriului cu cel mai mare punctaj.

      Au urmat primele inregistrari in noiembrie 1991 cu 5 piese apoi alte noi inregistrari in 1992 la radio,colaborari cu Televiziunea Romana. Visul din copilarie devenea realitate.

      In 1993 mama mea s-a dus dintre noi,ar cu sufletul impacat- isi vazuse baiatul la televizor si il ascultase la radio.

      Prima redactora de Televiziune cu care am colaborat si care a vazut in mine un viitor solist de muzica populara a fost doamna Florentina Satmari, apoi am colaborat cu doamna Niculina Merceanu si doamna Marioara Murarescu.

      In anul 1992 ,in urma unui concurs am fost angajat la Ansamblul ‚ÄúMaria Tanase‚Äù Craiova ca solist vocal. Din aprilie acelasi an si pana in prezent (cu o mica pauza de un an) sunt membru al prestigiosului ansamblu mai sus amintit. In toata aceasta perioada in cadrul ansamblului, impreuna cu colegi ca Vasilica Dinu,Marcu Nicolici,Filuta Bogdan si Rozica Petra, am efectuat numeroase turnee in Egipt, Franta, Grecia, Iran si Bulgaria.

      Despre repertoriu : am cules cantecele din Vadastrita-Olt cu ajutorul unei profesoare,sotia preotului din sat,o pasionata de folclor,d-na Angela Dumitrescu,care din pacate nu mai e printre noi.

      Dansa m-a ajutat la primele cantece:
      ‚ÄúCand eram eu baietan‚Äù
      ‚ÄúFetito de peste Olt‚Äù
      ‚ÄúJos pe valea Dunarii‚Äù

      Apoi de la lautarii din Vadastra, Urzica, Visina, am preluat anumite cantece si prelucrandu-le, le-am dat o noua infatisare. Imi plac doinele si baladele dar si cantecele propriu zise,horele si sarbele. O buna parte din melodii si texte sunt creatii propri.

      Dorinta mea a fost si este sa ajung cu mesajul cantecelor mele la sufletul omului,simt ca traiesc pentru cantec si cant pentru semenii mei.

      Despre familie: sunt casatorit din 1985 cu Angela, am o fetita Cristina Catalina nascuta in 1987,domiciliu actual din 1982 in Filiasi Dolj. Ma consider un om implinit nu atat pe plan profesional cat pe plan personal pentru ca am o familie frumoasa care m-a sprijinit pe durata carierei mele si careia vreau sa-I multumesc din suflet.

      In 1994 urma prima caseta Electrecord cu orchestra Maria Tanase dirijor Nicu Cretu,caseta intitulata ‚ÄúA naibii de mandrulita‚Äù .

      In 1997 cea de-a doua caseta tot Electrecord intitulata ‚ÄúStai cu mine omule sa-ti cant‚Äù - dirijor Paraschiv Oprea.

      Prima caseta si o parte din cea de-a doua sunt grupate pe cd-ul ‚ÄúNu uita toate sunt trecatoare‚Äù; melodia care este si titlul albumului este aceeasi cu ‚ÄúStai cu mine omule sa-ti cant", care a avut un mare succes fiind, intre anii 1998-1999 cea mai solicitata melodie in toate emisiunile de acest gen.

      In 1999,cea de-a treia caseta si cd ‚ÄúCine e oltean ca mine‚Äù orchestra Paraschiv Oprea
      In 2001 la 12 ianuarie lansez cea de-a patra caseta si cd ‚ÄúMulta lume ma vorbeste‚Äù
      In 2003 pe 17 iulie lansez cea de-a cincea caseta si cd ‚ÄúDe mic am fost om cinstit‚Äù acompaniata de o formatie condusa de maestrul Ilie Feraru si inregistrata in studiourile lui Constantin Ionescu din Rm. Valcea produsa de firma ZOOM-George Hodorogea.

Sursa: www.enceanu.ro

Meniu Folk Art

Spot C.J.R.A

Servicii juridice



Cursul BNR

Limba

Parteneri
















  • Asculta Radio Folk Art



  • Banner