1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Petrica Mitu Stoian

PDFImprimareEmail

Nascut pe data de 18 septembrie 1960 in cunoscuta zona folclorica Izverna - Plaiul Closanilor, Mehedinti, nepot al renumitei interprete Domnica Trop, de la care a preluat o parte din cintece, Petrica Mitu Stoian este un pastrator al folclorului autentic mehedintean din zona de interferenta cu Banatul de la munte, cu Gorjul din zona Tismana iar mai apoi cu romanii din Valea Timocului - Iugoslavia, de unde a preluat "Balada copilului sarac" si o serie de cintece de dragoste.

Cunoscutul interpret al folclorului mehedintean a fost descoperit de inegalabilul redactor al emisiunii "Tezaur Folcloric", doamna Marioara Murarescu, debutul sau avind loc in aceasta emisiune cu traditie de aproape doua decenii. Au urmat festivalurile de folclor, fiecare fiind o noua treapta pe calea afirmarii sale artistice. Premiul I la festivalul "Maria Lataretu"- Tirgu-Jiu - 1993, respectiv la festivalul "Cintecele romanilor de pretutindeni"- Drobeta-Turnu Severin - 1993 precum si primul loc in "Topul tinerilor interpreti" editiile 1994 si 1995 reflecta din plin atit valoarea cit si popularitatea de care se bucura artistul.

Din 1995 este angajat al Ansamblului Artistic Profesionist "Doina Gorjului" din Tg-Jiu. Tot acum apare primul sau disc Electrecord intitulat "Astept sa rasara luna". Repertoriul sau s-a imbogatit constant, pina in prezent imprimind un numar de 10 albume. Cintecul lui Petrica Mitu Stoian este o poveste ; albumele lui contin cintece adresate omului de rind, cintece de veselie, de instrainare, traditii de nunta ("Insoara-l nu-l mai lasa", "Joaca hora pe cimpie"), ritualuri de inmormintare ("Hora de pomana" , ‚"Paminte face-te-ai tina") si in special doine care ii sint foarte dragi lui .

Acorda o atentie deosebita aparitiilor scenice, alegindu-si cu multa grija repertoriul. Din dorinta de a tine cit mai ridicata stacheta prezentelor pe posturile de radio-tv a colaborat numai cu TVR 1, TVR - International precum si cu Radio Bucuresti (emisiunea "Studioul de folclor"- redactor Gruia Stoia). Este aproape cu sufletul de casa de discuri Oltenia Star Music Production din Bumbesti - Jiu, Gorj, care l-a promovat atit in tara cit si peste hotare.

,,Pe la noi, daca vrem sa cunoastem oameni si locuri, cel mai nimerit ar fi sa ascultam cintecul... cintecul care aduna si doruri si dureri si ca intr-o poveste de demult se impleteste cu fosnetul padurii si murmurul de izvor. Ati auzit desigur de padurile de liliac de la Ponoare, de acea stinca uriasa pe care localnicii n-au incetat niciodata s-o denumeasca "Podul lui Dumnezeu", adevarate minuni linga care inima oamenilor, bogatia de culori a costumelor pastrate inca in lada de zestre a sufletului precum si el, cintecul, ne face sa credem ca am ajuns la Poarta Raiului.

Petrica Mitu Stoian ne invita intr-acolo si ne aminteste ca a fost o vreme cind la sarbatorile din muntii Mehedintiului cintau rapsozi vestiti - Victor Pirvanescu (Mosu' de la Cernavirf), Lena Vusescu si celebra Domnica Trop - in fiecare an apareau doua-trei voci , doua-trei interprete care ajungeau vedete in cele mai mari festivaluri folclorice pe plan national... Angelica Stoican, Maria Rachiteanu - Voicescu si urmasele lor Niculina Stoican, Mariana Dragut, Anica Gantu, Elena Mimis-Tranca, neuitatul trompetist Constantin Gherghina si Gheorghe al nostru - Gheorghe Rosoga.

Intr-o astfel de lume dominata de atitea valori inzestrate de Dumnezeu cu glas dar si cu aleasa frumusete sufleteasca , Petrica a aparut tirziu. A obtinut si el multe premii mari in festivaluri nationale, a cunoscut consacrarea avind prilejul de a debuta la televiziunea nationala, in emisiunea "Tezaur Folcloric". I-a cucerit pe oameni cu glasul acela molcom, dar barbatesc, cu vorba indulcita ca-n Banat, care da parca mai multa frumusete textelor, cu melodiile de joc de la munte.

"Eu am fost copil sarac
Prin munca m-am ragicat"

Asa incepea cintecul, asa incepea si povestea lui cu vrebe simple pe care orice om le leaga cu gindul spre urmasi. Dornic de succes si om fiind a mai cintat si melodii ieftine, dar incet, incet, si-a revenit si a inceput sa aleaga. A aflat ce e valoarea adevarata si inca mai are de aflat, in cintec si in lume... Cind esti mereu in vazul tuturor, nimic nu se iarta!

Pentru omul acesta de la munte a contat foarte mult ca de citiva ani buni face parte din garnitura de elita a Ansamblului Profesionist "Doina Gorjului" din Tirgu-Jiu ... Aici (...) a invatat sa aleaga , sa urmareasca cu mare atentie si calitatea acompaniamentului... Invinge gustul si bunul simt al omului de la munte. O dovada ? Acea suita de refrene a creatiei prin care in momentele lui de succes, in spectacole , Petrica Mitu Stoian ne aminteste noua, iubitorilor de folclor acele nume care de-a lungul anilor au adus pe scena "fala Mehedintiului", nu intimplator acum una din zonele cele mai apreciate de public.

Ii cinta pe toti, pentru ca sint ai lui si nu-i uita... ca orice om de la munte. O creatie care ofera ascultatorului imaginea zonei in toata complexitatea ei, sa ramina in luminile scenei, intre aplauze si flori, nu in forfota si umbra culiselor "

Marioara Murarescu

Meniu Folk Art

Spot C.J.R.A

Servicii juridice



Cursul BNR

Limba

Parteneri
















  • Asculta Radio Folk Art



  • Banner