1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Tudor Gheorghe

PDFImprimareEmail

Tudor Gheorghe, este un actor si cantaret roman, nascut la 1 august 1945, in comuna Podari, judetul Dolj, dintr-o familie de tarani. Copilaria, dar mai ales adolescenta, i-au fost dificile. Tatal, cantaret la biserica, a fost arestat si detinut politic la Aiud. In perioada comunista, Tudor Gheorghe a intampinat foarte multe oprelisti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis sa concerteze un deceniu, pana la Revolutia romana din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar in anul 1979, i-a fost interzis sa concerteze imediat dupa premiera spectacolului ‚"Pe-un franc poet‚". Dupa revolutie Tudor Gheorghe a revenit in forta.

Studii

A urmat Liceul "Nicolae Balcescu" din Craiova, astazi Colegiul National Carol I din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucuresti, clasa de actorie, absolvind in 1966.

Cariera artistica

In 1966 a fost angajat la Teatrul National din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din tara. Dupa rolurile jucate in studentie, a debutat pe scena Nationalului craiovean in rolul Paznicul tanar din ‚"Cocosul negru‚" de Victor Eftimiu. Pana la adevarata afirmare, ce a urmat peste cativa ani, a continuat sa joace roluri de comedie sau drama alaturi de mari actori craioveni ai timpului, in piese ca "Visul unei nopti de iarna‚" de Tudor Musatescu, "D-ale carnavalului‚Äù de I. L. Caragiale sau "Doamna nevazuta‚" de Pedro Calderon de la Barca.

In perioada 1970-1980 si 1980-1990 a jucat in creatii de mare profunzime artistica, cum ar fi "Mitica Popescu" de Camil Petrescu, "Filfizonul pedepsit" de John Vanbrugh, "Unchiul Vanea" de A. P. Cehov sau in "Piticul din gradina de vara", de Dumitru Radu Popescu.

In 1969, dupa trei ani de studiu asiduu, a iesit la rampa cu primul sau recital, "Menestrel la curtile dorului", cu poezia poetilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi si Ion Barbu. Dupa alti doi ani de studii aprofundate, facute la Institul de folclor din Bucuresti a urmat al doilea recital - "Sapte balade". Din 1969, anul primului recital si pana in 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai putin de 22 spectacole de muzica si poezie.

Succesul, cariera si evolutia lui Tudor Gheorghe pot parea "venite de la sine", dar in spatele uriasului succes se gasesc ani de munca inversunata, de studiu intens si de multe oprelisti si nevoi. Avand nenumarate probleme cu organele de represiune din perioada comunista, lui Tudor Gheorghe i s-a interzis aparitia in public pentru aproape zece ani, pana la Revolutia din 1989. I-au fost cenzurate, totodata, spectacolele, represiunea culminand in anul 1979, cand spectacolul "Pe-un franc poet", pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat dupa premiera.

In 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol dupa revolutie, numit "Cantece cu gura inchisa". A revenit pe scena in 1998, si din 1999 a inceput seria de spectacole "Anotimpurile poeziei romanesti" in colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.

In 2006, intre 29 mai si 4 iunie, Tudor Gheorghe a sustinut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulata "Saptamana risipitorului de frumuseti". Seria a fost compusa din 7 concerte:

Primavara simfonic - 29 mai
Toamna simfonic - 30 mai
Petrecerea cu taraf - 31 mai
Diligenta cu papusi - 1 iunie
In cautarea dorului pierdut - 2 iunie
Iarna simfonic - 3 iunie
Vara simfonic - 4 iunie

In noiembrie 2006 artistul a inceput prezentat in premiera spectacolul "Calvarul unei inime pribegi", cu cantece din anii 1930,, cantate de artisti precum Cristian Vasile si Jean Moscopol. Pe langa cantecele epocii in spectacol sunt citite si cateva anunturi din ziarele din acea perioada, cu scopul de a recrea mai complet imaginea acelor ani. In 2007 a fost lansat si albumul cu acest spectacol.

In noiembrie 2007 in spectacolul "Parfumul nebunelor dorinti" se continua prezentarea muzicii anilor 1930, inceputa in "Calvarul unei inime pribegi".

"La margine de imperii" este cel mai nou spectacol al lui Tudor Gheorghe, desfasurat in martie-aprilie 2008. Spectacolul este dedicat singurei regiuni din aceasta tara care a fost sub mai multe imperii. Muzica este mai putin cunoscuta, culeasa si prelucrata dintr-o carte aparuta doar in limba germana. "Rumanische Volkslieder aus der Bukowina" de Matthias Friedwagner, aparuta in 1938 contine 530 de partituri muzicale si versuri culese din Bucovina, intre anii 1902-1916, la initiativa Ministerului Culturii, din Viena.

Astazi Tudor Gheorghe isi continua cariera inceputa in 1966, sustinand in continuare recitaluri in tara si strainatate si interpretand roluri pe scena Nationalului craiovean.

Marturii

"De fiecare data cand il ascult - si asta se intimpla des - Tudor Gheorghe imi confirma banuiala ca poezia romanesca - populara si culta - poate misca muntii. (...) Problema mea, inhaland prin toti porii melodia fiintei sale, este cum sa-mi stapanesc o lacrima de dragoste, admiratie si mandrie ca poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, imi e mai usor sa-l pup." (Marin Sorescu (1988))

"Tudor Gheorghe are o memorie fenomenala si asta explica cum a putut sa indeplineasca raptul fara a trezi banuieli, pentru ca atat cat ii stim, batrinii lautari cad la banuiala cand sunt fotografiati pe hartie. Intr-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremuratoare a "Mioritei" si niste cantece haiducesti cum nu mai aflasem. (...) Scriu cu toata raspunderea ca de la Maria Tanase nu am avut o personalitate mai puternica in ce priveste comorile noastre folclorice ca acest tanar si neintrecut actor din Craiova." (Eugen Barbu (1971))

Albume

1999: "Reintoarcerea"
2000: "Mie-mi pasa"
2001: "Toamna Simfonic 2001"
2001: "Primavara (album Tudor Gheorghe)"
2002: "Caragiale, pe-un franc poet"
2002: "Petrecere cu taraf I"
2003: "Iarna (album Tudor Gheorghe)"
2003: "Diligenta cu papusi"
2004: "Petrecere cu taraf II"
2005: "Intre risuri si trandafiri"
2005: "Cu Iisus in celula"
2006: "Vara simfonic"
2007: "Calvarul unei inime pribegi"
2007: "Parfumele nebunelor dorinti"

Meniu Folk Art

Spot C.J.R.A

Servicii juridiceCursul BNR

Limba

Parteneri
  • Asculta Radio Folk Art  • Banner