1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Topul greselilor la interviu

PDFImprimareEmail

Topul greselilor la interviu - Ce spun managerii?

 

Exista o multitudine de greseli sau lucruri nepotrivite pe care oamenii le fac la interviuri de angajare. Ca de exemplu sa tintesti un post de vanzari si sa recunosti in fata angajatorului ca "urasti clientii" sau sa incerci sa te angajezi ca farmacist si sa intrebi la interviu daca angajatii sunt testati toxicologic periodic si daca se da vreun preaviz… Evident exista lucruri care - daca vrei ca interviul sa aiba o finalitate pozitiva - trebuie sa le eviti. Niste sondaje efectuate de o companie de prestigiu din domeniul HR a relevat ca cele mai importante categorii de greseli facute de candidati, asa cum le vad managerii si intervievatorii, sunt:

1. Ce spune candidatul (sau… nu spune)

Cea mai des facuta greseala si cu cele mai multe implicatii negative este legata de comunicarea in timpul interviului. Unii candidati vin cu poezia invatata de acasa si in loc sa ii vorbeasa angajatorului, ii recita. Altii dau raspunsuri monosilabice si nu le elaboreaza in nici un fel. Exista si persoane cara scapa cate un cuvant urat - posibil din dorinta de a parea relaxati - sau chiar unii care trancanesc despre viata lor personala in loc sa raspunda sau sa puna intrebari legate de viata lor profesionala. Altii sunt prea deschisi si sinceri - un exemplu de raspuns la intrebarea "De ce va intereseaza acest post?" a fost: "Sunt deschis la orice; am mare nevoie de asigurarea medicala." Nu este bine nici sa te plangi despre fostii sefi si nici sa aduci vorba de salariu sau de orele suplimentare la primul interviu."Campionul" la aceasta categorie este insa un barbat de 35 de ani care a declarat angajatorului "Sunt aici pentru ca mama mea vrea sa ma angajez.

2. Cum se poarta candidatul

Pe locul 2 in topul lucrurilor care fac un interviu nereusit este felul cum se poarta candidatul. Sa raspunzi unui apel pe telefonul mobil, sa nu asculti intrebarile care ti se pun sau sa incerci sa il pacalesti pe angajator la intrebarile tehnice la care nu stii sa raspunzi - nici una nu este o idee prea buna. De asemenea, la interviu nu trebuie sa intarzii daca doresti sa nu lasi o impresie proasta. Si nu trebuie nici sa iti aduci copii, asa cum a facut o femeie din Franta. Campionul absolut la acesta categorie trebuie sa il alegi tu: un candidat l-a rugat pe manager sa se grabeasca deoarece trebuia sa plece sa serveasca pranzul, iar altul si-a scos un sandwich si a inceput sa manance. Se poate sa faci o gafa si din cauza emotiilor. Aceste sunt macar pe jumatate scuzabile. Dupa ce ai realizat, trebuie sa iti pastrezi cumpatul si o gluma reusita te poate scoate din incurcatura. In general evita ticurile nervoase amplificate de emotii - rosul unghiilor este exclus.

3. Atitudinea defectuoasa

Nimanui nu-i place un laudaros, un stie-tot sau un candidat increzut care cere sa fie angajat si asigura pe intervievator ca este cel mai bun om pe care il va gasi. Pe de alta parte exista si aceia care arata prea putin interes in conversatie si nu sunt deloc entuziasmati in legatura cu postul in discutie. Ba chiar par plictisiti si privesc des la ceas…!

4. Aspectul exterior

Haine nepotrivite purtate la interviu - fie prea elegante, prea excentrice sau prea sport - sunt a patra greseala cea mai comuna facuta de un candidat. Parul vopsit in culori foarte tari, tatuajele, pierceing-ul facial, igiena modesta sau inexistenta, o tinuta prea provocatoare nu sunt practici recomandabile pentru un interviu serios si reusit. Au existat cazuri in care candidatul a stat pe tot parcursul interviului cu ochelari negri de soare la ochi…

5. Nesinceritatea

Exista mai multe tipuri de minciuna; ne vom opri aici doar asupra acelor intanite cel mai frecvent la interviurile de angajare - minciuna prin omisiune si minciuna prin exagerare. Multi candidati sunt tentati sa exegereze descrierea realizarilor profesionale sau aptitudinile si cunostintele pe care le detin. Un candidat a recunoscut la un interviu ca a fost arestat in trecut, dupa ce in CV mentionase ca nu fusese arestat niciodata, iar un altul chiar a furat ceva din biroul angajatorului.

Toate acestea demonstreaza ca "Viata bate filmul" si ca lucrurile nu sunt cu mult mai mai roz de partea cealalta a baricadei procesului de angajare!

Meniu Folk Art

Spot C.J.R.A

Servicii juridice



Cursul BNR

Limba

Parteneri
















  • Asculta Radio Folk Art



  • Banner