1. Skip to Menu

Cele mai destepte miscari pe care le poti face la un interviu

PDFImprimareEmail

Cele mai destepte miscari pe care le poti face la un interviu

De fiecare data cand nu suntem sunati dupa un interviu, cu totii ne punem intrebarea fireasca "De ce?" sau "Cu ce am gresit? Ce nu le-a convenit la mine?" si ne consolam cu raspunsuri vagi si subiective. Poate fi ceva ce ai facut sau poate ceva ce nu ai facut. Pentru a veni in intampinarea intrebarilor voastre au fost intervievati mai multi manageri de resurse umane si am sintetizat din raspunsurile lor care ar fi cele 5 miscari, cele mai indicate, pe care cineva le poate face la un interviu. Cu alte cuvinte, ce anume le face celor care te intervieveaza o impresie buna despre tine si implicit iti creeaza un avantaj in cursa pentru jobul dorit.

1. Demonstreaza si comunica-ti experienta si aptitudinile.

Cel mai important lucru pe care un candidat il poate face la un interviu este sa prezinte in mod coerent si clar experienta dobandita, aptitudinile pe care si le-a dezvoltat si cunostintele pe care le detine. In general, managerii de resurse umane sunt impresionati in mod pozitiv de oamenii bine ancorati in realitate, care demonstreaza capabilitatea de a gandi pe cont propriu.

2. Poarta-te profesional.

Un candidat care are o alura profesionala va iesi in evidenta in timpul procesului de selectie. Cand un om comunica inteligent, vorbeste corect gramatical, stabileste contactul vizual in timpul conversatiei, asculta si pune intrebari relevante subiectului de discutie, se presupune ca in acelasi mod se va manifesta si in postura jobului pentru care este intervievat - fata de viitorii colegi, clienti sau superiori. Managerii isi doresc angajati care sa reprezinte cat mai bine compania lor.

3. Pregateste-te.

Sa citesti pe diagonala, cu 5 minute inainte de interviu, cateva pagini ale web-site-ului companiei la care ai aplicat nu te ajuta prea mult. Pasi simpli pentru a te pregati includ o cercetare a companiei, sa ajungi la timp si sa te imbraci potrivit. Nu uita de asemenea sa aduci cu tine copii suplimentare ale CV-ului, o scrisoare de recomandare - este foarte bine daca o poti obtine de la un loc de munca anterior sau de la un profesor, portofoliul personal (daca este cazul), precum si eventuale mostre ale muncii tale - daca in domeniul in care activezi nu este cazul de asa ceva, trebuie totusi sa te pregatesti pentru a descrie verbal proiectele mari la care ai lucrat - ce rol ai avut in ele, ce finalitate au avut, ce invataminte ti-au adus tie personal, etcIn concluzie, daca te duci cu temele facute sau nu la un interviu poate fi decisiv in obtinerea postului respectiv.

4. Arata entuziasm.

Studiile arata ca suntem cei mai buni in lucrurile pe care le facem cu placere - si angajatorii stiu asta. Acestia vor fi dornici sa angajeze mai degraba un entuziast, plin de energie si care se simte pregatit sa accepte o provocare, sa duca treaba pana la capat si sa se straduiasca, decat un blazat sovaielnic si retinut. In plus, entuziasmul arata o dorinta de a invata, ori acest lucru merge mana in mana cu progresul - pe care fiecare manager si-l doreste. Aveti grija insa - entuziasmul trebuie manifestat in limitele decentei, pentru a evita sa dati impresia de superficialitate sau imaturitate.

5. Fii sincer.

Fii sincer si da dovada de integritate. Vorbeste deschis despre joburile anterioare - chiar si despre cele la care lucrurile nu au fost intotdeauna roz. Evita dezvaluirea detaliilor murdare despre fosti sefi sau supervizori - incearca sa pui intr-o lumina neutra intamplarile neplacute din trecutul tau profesional. Cel mai important: arata ce ai avut de invatat din toate acelea sau cum intamplarea respectiva te-a schimbat in bine, aducandu-ti o valoroasa experienta de viata, de lucru cu colegii, cu clientii, etc.

Adaptare dupa Karen Lorentz, CareerBuilder.com

Meniu Folk Art